15 May

Impotencija

Impotencija je nemogućnost muškarca da obezbedi zadovoljavajuću seksualnu aktivnost. Dok se u užem smislu, polna nemoć muškarca za obavljanje polnog čina, usled organskih ili psiholoških uzroka, koji trajno onemogućavaju postizanja i održanja zadovoljavajuće erekcije, označava kao erektilna disfunkcija, dotle se u najopštijem smislu, pojmom impotencija može označavati i nesposobnost, ili nemoć muškarca u duhovnom, stvaralačkom, ili nekom drugom smislu.

Impotencija se može manifestovati kao potpuna nesposobnost postizanja erekcije (ako ona traje duže od tri meseca), ili je njena nekonzistentnost ili sposobnost održavanja erekcije samo kratkotrajna (prolazna).

Svaki poremećaj koji utiče na normalnu cirkulaciju krvi u muškom polnom udu, može biti potencijalni uzrok impotencije. Kao najčešći uzroci navode se oni koji su fizičke prirode, bolesti, povreda ili neželjenih dejstava lekova.

Iako impotencija nije primarno posledica starenja (jer samo starenje ne uzrokuje impotenciju), njena učestalost ipak raste sa procesom starenja: tako da oko 5% muškaraca u petoj deceniji života i 15-25% muškaraca strajih od 65 godina pati od ovog problema.

Call Now Button